L’ART I LA CIÈNCIA DEL SEGLE XIX EN LA CONSTRUCCIÓ DE LA IMATGE DE LA DONA

Vols sol·licitar més informació?

L’ART I LA CIÈNCIA DEL SEGLE XIX EN LA CONSTRUCCIÓ DE LA IMATGE DE LA DONA

Les pràctiques mèdiques i la mirada artística de la segona meitat del segle XIX van contribuir a bastir la imatge de la dona que en bona part encara perdura en l’actualitat. Durant aquells anys, la investigació clínica es va dedicar a burxar les interioritats orgàniques femenines en un intent de desxifrar el que fins llavors era un text enigmàtic i impenetrable per al discurs científic. Alhora, la mirada artística es va encarregar de generar una imatge idealitzada, perfecta i inassolible, plena de misteri.

D’una banda, ens acostarem al món dels sanatoris on es tractaven les malalties nervioses, sobretot la histèria, a través de la figura de Jean-Martin Charcot, el pare de la neurologia moderna, que va dirigir l’hospital de la Salpêtrière de París. D’altra banda, analitzarem algunes obres de pintors simbolistes com Gustave Moreau i altres artistes de la Germandat Prerafaelita com Dante Gabriel Rossetti i John Everett Millais, en les obres dels quals apareix un tipus de figura femenina bella i, tanmateix, carregada de tota una sèrie de components negatius.

A partir d’aquestes dues visions, provarem d’esbrinar el que resta de tot això en moltes imatges i missatges, publicitaris sobretot, que ens arriben cada dia.


Tipus d’activitat: Conferència

A càrrec de: Anna Moner, escriptora i artista plàstica

Duració: 50-60 minuts

Públic: Adult

Idioma: Valencià/Castellà

Núm. assistents: Adaptables

Necessitats tècniques:

  • Sala/aula amb projector, pantalla i equip d’àudio

Inclou:

  • Suport visual i auditiu amb ordinador
  • Cartelleria personalitzada en versió digital